fredag den 15. januar 2010

Hjælp gærdesmutten gennem vinteren

Af biolog Anders Aasberg Pedersen

Foto: Morten DD Hansen

De fleste kender den lille gærdesmutte, der lystigt gennemsøger hver en busk og krog i haven for føde. Gærdesmutten lever af insekter, primært biller, men også edderkopper. Det kan være særdeles svært for den lille fugl at finde nok insekter, i en periode som netop nu, hvor is og sne dækker landet. Det skønnes at helt op til 70% af bestanden, risikerer at dø i hårde vintre, som den vi oplever netop nu. Jo mindre man er, jo vanskeligere er det at holde varmen, og jo oftere er det nødvendigt at tage føde til sig. Gærdesmutten ses sjældent på foderbrættet, så fodring er ikke væsentligt i denne sammenhæng. Det drejer sig derimod om at skabe de bedste rammer i for gærdesmutten i haven. Gærdesmutten elsker en rodet have med masser af kringelkroge. Tætte buske og stauder, kvasbunker, brændestakke, osv. Her overvintre nemlig også gærdesmuttens foretrukne fødeemner, insekter og edderkopper i stort tal.

En god brænde stak med masse af gemmesteder og fouragerings muligheder for gærdesmutten

Fuglekasser hjælper gærdesmutten gennem natten.

Det er ofte rapporteret, at adskillige gærdesmutter klumper sig sammen i mejsekasser i de kolde nætter. Helt op til 61 individer er blevet talt i en enkelt fuglekasse i en have i England. Den akkumulerede varme fra de mange fugle øger overlevelseschancerne betydeligt. Ikke kun gærdesmutten benytter denne strategi, mange andre småfugle overnatter også i fuglekasser. Fuglekasser er derfor mindst lige så vigtige i haven om vinteren, som de er i yngleperioden om foråret.

Pas på katten!

En sidste håndsrækning til gærdesmutten, er at give den fred til at opsøge føde i de tidlige morgentimer, uden at være truet på livet. Det er vigtigt hurtigt at få noget at spise efter en lang nat i kulden. Skal man også holde øje med potentielle rovdyr, falder overlevelseschancerne drastisk. Hold derfor katten inde, indtil det bliver lyst. Tamkatten er det dyr, der har flest fugleliv på samvittigheden. Kattens veludviklede nattesyn, giver den en kæmpe fordel i de tidlige morgentimer, og den kan let overraske de sultne og kuldestressede fugle.

Kort opsummeret, hvis du vil hjælpe gærdesmutten så sørg for: Rod i haven, masse af småfuglekasser, og nul adgang for misser....

Mvh Anders

Ingen kommentarer:

Send en kommentar