onsdag den 27. januar 2010

Spurvehøg på foderbrættet

Af biolog Anders Aasberg Pedersen

Ikke kun småfuglene flokkes ved foderhuset, også spurvehøgen har fundet ud af at der kan være gevinst. Spurvehøgen er som småfuglene også trængt af kulden, og har behov for et væsentlig større fødeindtag for at kunne holde varmen. Spurvehøgen er specialist i at jage og fange fugle i luften. Jagtstrategien går ud på at overraske fuglene mens de f.eks. er travlt optaget på foderbrættet. Et villakvarter med mange foderhuse er derfor den perfekte jagtmark for en spurvehøg. Her kan den uset nærme sig sit bytte i ly af huse og hække, og pludselig kaste sig ind mod foderbrættet som et lyn fra en klar himmel.

En spurvehøg har slået en solsort på foderbrættet, og letter med byttet (klik på billedet for fuld størrelse)

Der er stor størrelsesforskel på hun og han. hannen vejer i gennemsnit omkring 160 g, og hunnen kan veje helt op til 300 g. Det betyder også at føde behovet er forskelligt for hun og han, og at der er forskel på hvilke fugle de hver især jager. Hannen jager ofte mindre fugle på størrelse med gråspurv, gulspurv, musvit og bogfinke. Hunnen jager også større fugle som solsort og mindre duer. For at overleve kulden har spurvehøgen behov for 100-200 g føde i døgnet. En stor velnæret solsort på ca. 130 g kan altså udgøre en dagsration for en spurvehøg. Til sammenligning skal der ca. 4-5 Småfuge til, da disse typisk vejer mellem 20-35 g. Det kan virke voldsomt at se spurvehøgen udfolde sit jagttalent lige uden for stuevinduet, man samtidig er det et fascinerende syn. Det er vigtigt at huske på, at de fugle spurvehøgen som oftest har held til at fange, er de svage og langsommste individer. Fugle der i forvejen ville have svært ved at overleve vinteren. Spurvehøgen er således med til at regulerer bestanden af småfugle på en naturlig måde, så syge og svage individer sorteres fra. Resultatet er større overlevelses chancer for de tilbageværende fugle, samt mindre konkurrence om føden. Det resulterer i at de fugle der er tilbage kan få flere sunde unger på vingerne når foråret kommer.

Spurvehøg i flugt Foto Morten DD Hansen

2 kommentarer:

  1. Rigtig flot optagelse af jagt situationen. Har selv set en lignende fangst, men da slap solsorten med skrækken.Spuevehøgen kunne ikke lette og slap til sidst sit bytte.

    SvarSlet
  2. Jeg har en spurvehøg, der kommer dagligt. Forleden fik den en solsort, men efterfølgende har den ikke haft held. Den har siddet og pudset sig i vores store ahorn, mens musvitten har fløjet rundt i de øverste grene. En lille drillepind, men den ved at høgen ikke kan få fat i den mellem grenene.

    SvarSlet